Το σύστημα ιεραρχίας Dan
Τι είναι ?
Το σύστημα ιεραρχίας Dan είναι ένα ιαπωνικό σήμα επιπέδου που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές καλές τέχνες και τις πολεμικές τέχνες.
Αρχικά επινοήθηκε σε ένα σχολείο Go* στην περίοδο Edo*, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε αργότερα στις πολεμικές τέχνες από τον Kano Jigoro, τον ιδρυτή του τζούντο και αργότερα εισήχθη σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας. Στις σύγχρονες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, οι κάτοχοι των τάξεων dan φορούν συχνά μια μαύρη ζώνη. Οι τάξεις των Dan εξακολουθούν να δίνονται σε τέχνες όπως τα παιχνίδια στρατηγικής Go & Renju, η τέχνη της λουλουδιών (ikebana) και η τελετή τσαγιού (Sado ή Chanoyu).
Το ιδεόγραμμα του Dan που χρησιμοποιείται στα ιαπωνικά για να σημαίνει βήμα ή βαθμό, και ισοδυναμεί συνήθως με βαθμό. Ωστόσο, η προέλευση του κινεζικού χαρακτήρα, προφέρεται duán στα σύγχρονα Pinyin, χρησιμοποιήθηκε σημαίνει «φάση». Η κατάταξη των Dan χρησιμοποιείται συχνά μαζί με το σύστημα χαμηλότερης κατάταξης, την τάξη Kyū. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αξιολόγησης της κατάταξης στα ιαπωνικά πολεμικά συστήματα, ιδιαίτερης σημασίας είναι το παλαιότερο σύστημα menkyo.
Ιστορία
Το σύστημα ταξινόμησης των Dan εφευρέθηκε από τον Honinbo Dosaku, επαγγελματία παίκτη του Go στην εποχή του Edo. Πριν από την εφεύρεση, η κατάταξη από την κορυφή προς κάτω αξιολογήθηκε από τα μειονέκτηματά της και τείνει να είναι ασαφής. Εκτίμησε τότε τον υψηλότερο κάτοχο τίτλου, Meijin στα 9 Dan.
Οι τάξεις των Dan
εφαρμόστηκαν στις πολεμικές τέχνες από τον Kano Jigoro, τον ιδρυτή του τζούντο. Ο Kano ξεκίνησε το μοντέλο της σύγχρονης κατάταξης, όταν το 1883 απένειμε σε δύο από τους παλαιώτερους μαθητές του το Shodan (Shiro Saigo και Tsunejiro Tomita) το επίπεδο shodan (την χαμηλότερη βαθμίδα dan). Ακόμη και τότε δεν υπήρχε εξωτερική διαφοροποίηση μεταξύ των yūdansha (επίπεδο μαύρων ζωνών) και των mudansha (όσοι δεν είχαν ακόμη αποκτήσει βαθμό). Ο Kano ξεκίνησε το έθιμο να έχει τους yūdansha να φορούν μαύρο obi (ζώνη) το 1886. Αυτά τα obi δεν ήταν οι ζώνες που οι karateka και οι jūdōka που φορούν σήμερα – ο Kano δεν είχε ακόμα εφεύρει το jūdōgi (φόρμα τζούντο) και οι μαθητές του εξακολουθούσαν να ασκούνται με κιμονό. Φορούσαν το μεγάλο obi που φοριούνταν ακόμα με το επίσημο κιμονό. Το 1907, το Kano εισήγαγε το σύγχρονο jūdōgi και το μοντέρνο obi του, με τις λευκές και μαύρες ζώνες. Η χρήση των ζωνών για να δηλώσουν τις τάξεις χρησιμοποιήθηκαν από διάφορα αθλητικά τμήματα στο ιαπωνικό σχολικό σύστημα, κυρίως για κολυμβητές, πριν από την υιοθέτησή τους από τον Kano
Σύγχρονη χρήση στο Go
Παραδοσιακά, το επίπεδο των παικτών έχει καθοριστεί χρησιμοποιώντας τις τάξεις kyu και dan. Οι τάξεις Kyu θεωρούνται τάξεις μαθητών. Οι τάξεις των Dan θεωρούνται τάξεις δασκάλων. [4] Ειδικά στο ερασιτεχνικό παιχνίδι, αυτές οι τάξεις διευκολύνουν το σύστημα handicap, με διαφορά ενός βαθμού που αντιστοιχεί περίπου σε μια ελεύθερη κίνηση στην αρχή του παιχνιδιού. Με την άμεση διαθεσιμότητα υπολογιστών και υπολογιστών, έχουν εισαχθεί συστήματα βαθμολόγησης. Σε τέτοια συστήματα, μια βαθμολογία υπολογίζεται αυστηρά με βάση τα αποτελέσματα των παιχνιδιών.
Οι βαθμοί Dan (με συντομογραφία “d”) είναι για τους προχωρημένους ερασιτέχνες παίκτες. Αν και πολλές οργανώσεις αφήνουν τους παίκτες να επιλέξουν το δικό τους βαθμό kyu σε κάποιο βαθμό, οι τάξεις των dan συχνά ρυθμίζονται. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα πρέπει να επιδείξουν καλά αποτελέσματα σε τουρνουά ή να περάσουν εξετάσεις για να τους δοθεί ο βαθμός dan.
Σοβαροί μαθητές του παιχνιδιού θα προσπαθούν συχνά να επιτύχουν μια τάξη dan. Για ερασιτέχνες, οι τάξεις dan μέχρι το 7ο dan είναι διαθέσιμες, πάνω από αυτό το επίπεδο, ένας παίκτης πρέπει να γίνει επαγγελματίας παίκτης για να επιτύχει περαιτέρω προωθήσεις. Παρόλο που οι παίκτες που έχουν επιτύχει επαγγελματικές βαθμίδες είναι πιο δυνατοί από τους ερασιτέχνες παίκτες dan, στην πράξη ορισμένοι από τους ισχυρότερους παίκτες ερασιτεχνών του 7ου Dan έχουν ένα επίπεδο παιχνιδιού ίσο με αυτό των επαγγελματιών παικτών.
Σύγχρονη χρήση στις πολεμικές τέχνες
Στις ιαπωνικές τέχνες
Στη σύγχρονη εποχή, ένας ασκούμενος κάτοχος νταν σε ένα στυλ είναι συνήθως αναγνωρισμένος ως πολεμικός καλλιτέχνης που έχει ξεπεράσει τις τάξεις kyū, ή τα βασικά. Μπορούν επίσης να γίνουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές στην τέχνη τους. Σε πολλά στυλ, ωστόσο, η επίτευξη ενός βαθμού dan σημαίνει ότι ενώ κάποιος δεν θεωρείται πλέον αρχάριος, δεν είναι απαραίτητα και δεξιοτέχνης.
Ο συνολικός αριθμός των βαθμών dan είναι συγκεκριμένος του στυλ- (1ο έως 5ο και 1ο έως 10ο είναι κοινοί στις ιαπωνικές τέχνες). Οι κατώτεροι βαθμοί dan μπορούν κανονικά να επιτευχθούν μέσω εξετάσεων βαθμολόγησης ή μερικές φορές μέσω διαγωνισμών. Οι υψηλότεροι βαθμοί dan απαιτούν συνήθως χρόνια εμπειρίας και συμβολή στη σχετική πολεμική τέχνη. Αυτό μπορεί να γίνει με οδηγίες ή έρευνα και δημοσίευση.
Οι βαθμοί αυτοί μπορούν να απονεμηθούν μόνο από έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του κεντρικού dojo ή μερικές φορές από μια διευθύνουσα επιτροπή. Δεν υπάρχει κανένα καθολικό επίπεδο επίτευξης. Τα συστήματα ταξινόμησης είναι ειδικά για τη σχολή ή το στυλ που είναι, έτσι ώστε οι βαθμοί που επιτυγχάνονται δεν μεταφράζονται απαραιτήτως στα διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών.
Στην πραγματικότητα, οι τάξεις των dan δεν δείχνουν κατ ‘ανάγκη ότι κάποιος φοράει μια μαύρη ζώνη. Σε ορισμένες πολεμικές τέχνες, όπως το iaidō, kendō ή jōdō, δεν φοριέται εξωτερικός ενδείκτης βαθμού, αν και είναι μακράν το συνηθέστερο και αναγνωρίσιμο σύμβολο από το ευρύ κοινό.
Οι υψηλότερες τάξεις των Dan είναι μερικές φορές κλεισμένες για τον ιδρυτή ή τους ηγέτες ενός στυλ και άλλοι υψηλόβαθμοι μαθητές μπορούν να προβιβαστούν μόνο από αυτούς. Αυτό έχει οδηγήσει οι ανώτερες βαθμίδες να εξαφανίζονται σε ορισμένες τέχνες. Για παράδειγμα, στο τζούντο υπάρχουν μόνο τρεις ζωντανοί στο δέκατου επιπέδου dan στον κόσμο και μόνο δεκαπέντε έχουν προβιβαστεί στην τάξη αυτή από την ίδρυσή της. [5] Σε άλλα στυλ, οι βαθμοί dan δεν είναι το υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την πιστοποίηση εκπαιδευτή και την εξουσιοδότηση διαιτητή / διαιτησίας θεωρούμενων ως ανώτερων επιπέδων ή πιο εξελιγμένων.
Βαθμοί στα Ιαπωνικά
Πολλές τέχνες χρησιμοποιούν τάξεις dan μεταξύ ένα και δέκα:
1.shodan – μαύρη ζώνη πρώτου βαθμού
2. nidan – μαύρη ζώνη δευτέρου βαθμού
3. sandan – μαύρη ζώνη τρίτου βαθμού
4. yondan μαύρη ζώνη τέταρτου βαθμού
5.godan – μαύρη ζώνη πέμπτου βαθμού
6.rokudan – μαύρη ζώνη έκτου βαθμού
7.nanadan – μαύρη ζώνη έβδομου βαθμού (επίσης, shichidan)
8.hachidan – μαύρη ζώνη όγδοου βαθμού
9. kyuudan – μαύρη ζώνη ένατου βαθμού
10.jūdan – μαύρη ζώνη δέκατου βαθμού
Σε ορισμένα στυλ, το shodan υποδηλώνει ότι όλα τα βασικά του στυλ κατέχονται. Στο sandan ο μαθητής θεωρείται ικανός να διδάσκει ανεξάρτητα ως δάσκαλος ή εκπαιδευτής, συχνά αποκαλούμενος sensei. Στο Godan, ο budōka (ανασχολούμενος με τις πολεμικές τέχνες) μπορεί να λάβει πιστοποίηση ως ασκούμενος υψηλής βαθμίδας (Shidōin).
Γενικά, οι κατώτερες βαθμίδες των Dan επικυρώνονται βάσει της γνώσης και της σωματικής ικανότητας. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμίδα dan, τόσο μεγαλύτερη ηγετική ικανότητα, η εμπειρία διδασκαλίας και εξυπηρέτηση του στυλ παίζουν ρόλο στην προώθηση. Για παράδειγμα, στο βρετανικό τζούντο, για να κερδίσει κανείς την προαγωγή από το 1ο έως το 5ο Dan, οι παίκτες του τζούντο πρέπει να επιδείξουν θεωρητική τεχνική και διαγωνιστική ικανότητα σε βαθμολογούμενους αγώνες. Οι προαγωγές από το 6ο έως το 10ο Dan απονέμονται για υπηρεσίες στο άθλημα του τζούντο.
Στο Kendo το σύστημα dan άλλαξε πρόσφατα έτσι ώστε το 8ο dan να είναι ο υψηλότερος εφικτός βαθμός. Σε αντίθεση με το τζούντο, όλες οι προωθητικές ενέργειες στο πλαίσιο του ZNKR, του IKF και των χωρών μελών του είναι με εξέταση. Ενώ οι βαθμοί dan απονέμονται για τεχνικές ικανότητες, υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα Shogo που απονέμει τίτλους Renshi, Kyoshi, Hanshi, ενάντια στην καταλληλόλητα ως πρότυπο σε ορισμένα μέλη των τάξεων kodansha του 6ου, 7ου και 8ου dan. Ο Renshi και ο Kyoshi απονέμονται με γραπτή εξέταση και Hanshi με εκλογή. Υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των μη Ιαπώνων kendoka σχετικά με τη δικαιοσύνη του τεστ Kyoshi, το οποίο σε αντίθεση με το ισοδύναμο για Renshi, πρέπει να είναι γραμμένο στα ιαπωνικά.
Αν και το σύστημα Dan είναι σαφώς ιαπωνικό, έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες μορφές πολεμικών τεχνών. Το σύστημα Dan και το γνωστό σύμβολο μιας μαύρης ζώνης έχουν απορροφηθεί σε κοινή χρήση για να αντιπροσωπεύουν ένα άτομο με άνω του μέσω όρου ή εξαιρετικά καταρτισμένη δεξιότητα σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Πηγή : yuukikandojo.gr
Comments